fbpx

Svaki odnos, bilo da je poslovni, partnerski ili prijateljski zahteva poverenje.

Ukoliko ne verujemo drugima da će ispuniti obećanje, završiti obavezu na vreme i da se možemo osloniti na njih kada je to potrebno, naša međusobna komunikacija i saradnja postaje otežana.

Verujemo da ćeš se složiti da se poverenje teško stiče, a vrlo lako gubi.

U današnjem kompleksnom poslovnom okruženju bez prisustva poverenja vrlo je teško organizovati rad na daljinu, kreirati optimalno iskustvo za zaposlene, angažovati i zadržati članove tima i vrhunske talente i postići ciljeve i željene rezultate.

Poverenje treba da ide u dva smera – od lidera ka članovima tima, i od članova tima ka lideru/menadžeru.

Obostrano poverenje je ključ za razvijanje uspešnog odnosa i saradnje.

Dokazano je da članovi tima koji imaju poverenja u svoje menadžere i odluke rukovodstva, demonstriraju veću angažovanost što posledično vodi ka kvalitetnijem i produktivnijem radu i boljim rezultatima.

Izvor: https://www.yourthoughtpartner.com/

Ukoliko se nalaziš na liderskoj poziciji, i vodiš tim ljudi, sigurno se pitaš koji su to akcioni koraci koje možeš da preduzmeš kako bi implementirao/la kulturu poverenja u timu.

5 saveta kako da izgradiš poverenje u timu

 

Prevashodno, možeš da kreneš od sebe i zadobiješ poverenje članova tima na sledeće načine:

#1 Budi dosledan/a i konzistentan/a

Sigurno si bio/la u situaciji da dogovoriš da neko od kolega ili članova tima završi neki deo posla do određenog roka kako bi ti dalje mogao/la da nastaviš sa realizacijom svog dela, i to se onda ne dogodi.

Kakav ti je to osećaj izazvalo?

Sigurno nimalo prijatan.

Zato se potrudi da se tvoje reči i akcije podudaraju. I to ne ponekad, već sve vreme. Neka članovi tima veruju da mogu da se oslone na tvoju reč u svim situacijama.

 

#2 Trudi se da budeš pristupačan/a i prijateljski nastrojen/a prema ljudima

Ovo je posebno važno prilikom procesa onboardinga, kada se članovi tima tek upoznaju sa kompanijskom kulturom i načinom funkcionisanja u timu. Važno je da na samom startu osećaju slobodu da pitaju, iznesu svoja mišljenje i perspektive.

Kada je poverenje u startu demonstirano i kada osoba oseti da su njeni predlozi i sugestije dobrodošli, razvija se i konekcija sa timom.

 

#3 Pronađi balans između fokusa na rezultate i fokusa na ljude

Rezultati su važni i oni su zapravo razlog, odnosno svrha koja okuplja ljude u jednoj organizaciji ili timu. Članovi tima trebali bi da imaju iste ciljeve i da zajedničkim snagama teže da ih ostvare.

I pored toga, ne treba da zanemariš to kako se ljudi osećaju dok doprinose ostvarenju tih rezultata. Posebno oni članovi tima kojima je važno da budu prihvaćeni kao osobe, sa svim svojim vrlinama i manama. Pohvali rezultate, pruži podršku tokom procesa ostvarenja istih i budi tu za one kojima je to važno.

 

#4 Prihvati i uvaži feedback, i iskreno i dobronamerno uputi isti članovima tima

Cilj feedback-a trebalo bi da bude da učimo o sebi i uvidimo u kojim segmentima postoji prostor za poboljšanje.

Uvažavajući feedback koji ti je upućen i menjajući ponašanje, pokazuješ članovima tima i kolegama da ti je stalo do njih i njihovog mišljenja, i samim tim gradiš odnos i jačaš međusobno poverenje.

 

#5 Prihvati greške kao sastavni deo procesa učenja

Dozvoli članovima tima da naprave sopstvena iskustva, i podstiči učenje iz grešaka.

Kada se članovi tima plaše da naprave grešku, biće manje otvoreni da preuzmu inicijativu, predlože neko novo rešenje ili ideju.

Zato je izuzetno važno da ohrabriš članove tima da uče iz sopstvenog iskustva i preuzmu odgovornost i u slučaju da pogreše.

Započni promenu već danas, kreni malim koracima i prijavi se za besplatnu radionicu „Agilno liderstvo“ na kojoj ćeš saznati kako da:

  • Motivišeš i osnažiš članove tima da preuzmu odgovornost
  • Sa poverenjem delegiraš zadatke
  • Unaprediš svoj liderski potencijal

Rezerviši svoje mesto:

Pročitaj i:

LIDERSTVO: Saveti za eksperte koji su unapređeni na lidersku poziciju

7 knjiga koje svaki LIDER treba da pročita

OVO je najčešća greška koju TIM LIDERI prave

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.