fbpx

Kada se nađem u šumi, oduševim se kada pronađemo nešto što možemo da iskoristimo, pojedemo ili upotrebimo i sve naravno poštujući prirodu. Nekada je to neka suva grana koju ćemo iskoristiti za ogrev, nekada su divlje kupine i nekada su to pečurke (gljive).

Naučio sam (a i još učim 😉 ) nešto o vrstama pečuraka. Ne znam ih puno i samo znam koje smem da berem – lisičarke, vrganji, zeke, sunčanice, sa sve varijacijama tj. potencijalnim zamenama 😁. Ovaj vikend nas je Fruška gora počastila sa oko 3kg sjajnih lisičarki.

E sada, kada uđemo malo dublje u razmišljanje o ljudskoj motivaciji i svemu što nas pokreće, dođemo do razloga zašto je za mene branje pečuraka toliko ispunjujuće tj. koji su to elementi gejmifikacije (čitaj motivacije) koji me pokreću u ovoj aktivnosti ?

#1 Vlasništvo

Kada “posedujemo” neki proces tj. kada mi upravljamo tim procesom, više se angažujemo oko istog. I ne samo da se angažujemo, stalno želimo da ga poboljšamo.

Branje pečuraka je moje vlasništvo, moj proces, a i pečurke ću posle koristiti u ishrani 😁.

#2 Razvoj i postignuće

Mi imamo poriv za majstorstvom i za prevazilaženjem prepreka. Želimo da se usavršavamo, učimo i postajemo što bolji.

Sa svakim branjem sve više obraćam pažnju na detalje i učim o raznim vrstama. Sa sobom nosim knjigu gde poredim šta sam našao i učim o pečurkama i njihovim osobitostima kao i o tome kako se pripremaju.

#3 Retkost

Želimo više onoga čega ima manje. Ovo je bila sušna godina i pečurke nisu baš bile prisutne. Čak ni na staništima gde ih je bilo ranije – npr. Stara Planina. Neke stvari želimo jer su retke, ekskluzivne ili nedostupne.

Nema ih stalno, te kada naiđemo njihova vrednost, za nas raste još više.

#4 Nepredvidivost i radoznalost

Kada ne znamo šta će se sledeće desiti, mi smo stalno na oprezu i iščekujemo. Dopamin se konstantno luči i time se pojačava naša radoznalost. Naš mozak kao da počinje ubrzano da primećuje sve oko nas.

Kada hodamo, naiđemo na par komada, pa ih nema. Pa (ako su lisičarke) moramo se malo i potruditi i razgrnuti lišće da bi ih pronašli.

Inače i zovu se lisičarke jer se kriju, kao i lisica 😁

Kakve veze ovo sve ima sa poslom i razvojem 🤔?

Vlasništvo

Kada radimo sa članovima tima ili kada držimo treninge ili kada nešto prodajemo, potrebno je da uključimo druge. Kada imaju osećaj da doprinose, više se angažuju i doprinose.

Pitanje za vas: Šta možete danas uraditi da vaši članovi tima, polaznici ili klijenti budu više uključeni u procese liderstva, učenja ili prodaje?

Razvoj i postignuće

Potrebno je da osmislimo načine kako će naši članovi tima, polaznici ili klijenti učili iz procesa u koje ih stavljamo. Ako shvate da uče i da se razvijaju onda i teže ka majstorstvu.

Pitanje za vas: Kako možete osmisliti procese liderstva, treninga ili prodaje da vaši članovi tima, polaznici ili klijenti uče?

Retkost

Ukoliko predstavimo teme na kojima radimo kao retke i kao dragocene i naši članovi tima, polaznici ili klijenti će imati veći osećaj želje za istima. Uvek želimo nešto što je retko.

Pitanje za vas: Zašto bi vaš član tima, polaznik treninga ili klijent doživeo nešto vaše kao retko?

Nepredvidivost i radoznalost

Iščekivanje je važno i dodaje lepotu mnogim procesima u životu. Telefoni su nam doneli predvidivost tako da danas da se film i ne završi, možemo pogledati ocenu i odlučiti da li da ga gledamo kao i pogledati i sam kraj.

Napravite aktivnosti u kojima će članovi tima, polaznici ili klijenti osetiti iskreno i stvarno iščekivanje.

Pitanje za vas: Koje aktivnosti se mogu definisati kao neizvesne za naše članove tima, polaznike treninga ili klijente?

Ovi principi su prisutni svuda oko nas. Nekada ih primetimo i nekada samo neprimetno prave promenu. Bitno je usmeriti ih ka našem cilju.

Zanimljivo je da su klinci, koji su brali sa nama, podjednako uživali sa komentarima kako je ovo istraživanje i potraga, kao neka velika avantura 😁. Elementi gejmifikacije oslikavaju naše interne motivatore i ne nalaze se samo u igricama i ovo je sjajan primer kako možemo i decu da uključimo i angažujemo i bez, sada već neizbežnih, ekrana 😉.

Mi koristimo ove principe u treninzima i time imamo dosta veliku angažovanost polaznika. Kada se ovo stavi u svakodnevnu upotrebu dobijate članove tima, polaznike ili klijente koji su stvarno uključeni i žele da doprinesu.

Uskoro kreće i program u kome je veliki fokus na gejmifikaciji u treninzima i kako da aktivnosti i vežbe budu dizajnirani da poseduju ove elemente.

Svaki dan možemo uraditi neku malu stvar, mali korak, koji nas vodi bliže ka cilju. Gejmifikujte svoje putovanje ka cilju 😉.

Autor: Josip Bošnjaković, CEO @BRIDGE Communications

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.