fbpx

Jedna od poznatih izjava Ričarda Bendlera, jednog od kreatora NLP-a, glasi: „Nikada nije kasno za srećno detinjstvo„. Šta to zaista znači?

Imate li neku želju još od malena? Da budete učiteljica? Da se bavite fudbalom? Ili možda da promenite svet? Kako odrastamo, ove želje pomerimo u stranu vijajući uspeh, karijeru, novac. A kada ih se opet setimo, najčešće na njih odgovorimo čuvenom rečenicom: „Ma kasno je sad za to…“.

Zamislite da možete da se vratite u prošlost i sretnete dete koje ste bili? Kako bi taj susret izgledao? Da li biste mu se pohvalili svojim životom? Ili biste pognuli glavu izgovarajući bezbroj izgovora zašto njegovi snovi nisu ostvareni?

Odvojite pola sata, sat, dva, svog vremena da sednete sami sa sobom i zapitate se: Zašto? Šta me to sprečava da ostvarim svoj san? 

U NLP-u se pretpostavlja da smo upravo mi ti koji predstavljamo kritičan element za promenu, a ne neki eksterni faktori. Jasno, za neke snove su potrebni resursi poput novca na primer. Ali mi smo ti koji treba da zarade novac, mi smo ti koji treba da preduzmu akcione korake da bi došli do tog novca… Sve je stvar toga koliko nam je to zaista važno.

Stoga, nije kasno, ako to zaista želite, da budete učiteljica – pronađite oblast u kojoj ste zaista dobri i prenosite svoje znanje svima koji to žele. Nije kasno da se bavite fudbalom – okupite ekipu i prijavite se za neki lokalni turnir. Niti je kasno da promenite svet – male promene poput jedne humanitarne akcije, nekoliko dana mesečno volontiranja mogu nekome da promene život, a on nekom drugom i tako dalje. Ne tražite izgovore jer… „Sa svakim novim izgovorom, sebi dajete odgovor.“ Nije lako, ali kada krenete da razmišljate na način da vaša sreća ne zavisi od drugih, već samo od vas, stvari će krenuti da se menjaju.

Zapamtite – mi posedujemo sve resurse koji su nam potrebni da bismo napravili promenu.

Više o NLP treningu pročitajte OVDE.

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.