fbpx
Ljudi su njihove navike. A navike nas pokreću. Navike nas vode. Navike upravljaju našim efikasnim i neefikasnim rezultatima.

 

Koliko ste svesni svojih navika?

 

Svim roditeljima se desi da iznervirani svakodnevnim poslovnim izazovima deo stresa prenesu i u kućnu atmosferu. Svima. Ono što pravi razliku jeste kako ćete vi upravljati tim stresom. Jedan od NLP principa kaže da: „Ne postoji neuspeh, postoji samo rezultat“  i ova izreka lepo zvuči i svi se odmah slože sa njom i onda ja postavim pitanje koliko je iskreno vi živite?

 

Umesto da se predate i popustite svojim navikama korisnije je da razvijete razmišljanje koje je fokusirano na rezultat. Na ono što treba da bude bolje.
Deca nisu svesna svojih postupaka. Koliko god bi mi želeli da oni brzo odrastu i da budu zreliji u proceni situacija, taj deo ima svoj prirodni tok.
Ono na šta mi uvek možemo da utičemo jesu naša ponašanja. Naši odgovori na njihova ponašanja. Naše navike.

 

I zato, gradite fleksibilnost:
1. Gledajte širu sliku
Kada dete i napravi neki „nestašluk“ pojasnite SEBI koje dobre stvari proizilaze iz toga. Uvek možemo pronaći minimum 1 dobru stvar. Kada ovako sagledate situaciju, kontrolišete svoje emocije i samim tim i reakciju deteta.
2. Osvestite svoje okidače
Koji su to okidači koji vas pokrenu? Na koje tačno aktivnosti, reči ili ponašanja vašeg deteta reagujete impulsivno? Kada osvestite ove delove, već ste na pola puta da napravite promenu. Zapišite ih! Na papiru stvari izgledaju drugačije.
3. Pravite veze
Niste savršeni i to je super! Potrebna nam je VEZA sa decom, ne savršenstvo. Niko nije savršen roditelj. I ne treba da bude. Ok je grešiti. Ok je viknuti. Samo je bitno da nučite nešto iz toga i da sledeći put ta ponašanja izmenite.

 

Gledajući izazovne situacije samo kao rezultat vi širite svoju percepciju i upravljate svojim emocijama.
Naše emocije upravljaju ponašanjima.
Naša ponašanja pokreću emocije drugih.
Jednostavan i zatvoren krug.

 

I shvatajući koliko je ovaj proces jednostavan, verujem da svako od vas može da već danas napravi jednu malu stvar kako bi bio bolji roditelj.

 

Svakako tu je i naša nova radionica „NLP u roditeljstvu“ 12. juna. VIŠE INFORMACIJA >>>

 

Josip Bošnjaković
NLP Master trener i tata

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.