fbpx

Lider ste i vodite druge. Upravljate procesima.

Pratite dinamiku grupe. Želite bolje rezultate.

Imate neko iskustvo. Nemate iskustva.

Odakle početi? 🤔

 

Nedavno sam bio u društvu gde se povela priča oko zadovoljstva zaposlenih tj. šta imaju/nemaju i šta bi želeli da dobiju. Razni primeri su bili pomenuti i neki su baš bili zanimljivi.

U isto vreme slušam priču poznanika o njegovom ocu koji i dan danas ima interesovanja zbog kojih je spreman da zanemari i neke osnovne potrebe.

I sada, dok ovo pišem ja polako shvatam šta se ustvari dešava i zašto su određeni trenuci važniji od nekih drugih.

Ključ je u INTERNOJ MOTIVACIJI.

Ne možete a da ne razmislite o svim onim situacijama u kojima za vas vreme kao da stane i sama aktivnost dobija novu dimeziju, tačnije vi ulazite u stanje tz. Flow-a.

Ekipa koja je pričala o zadovoljstvu zaposlenih je pričala o onim očiglednim faktorima  u formi finansija, bonusa, team buildinga, partije stonog fudbala i drugih materijalnih (eksternih) dobara do onih internih u formi druženja, novih i izazovnih zadataka, veće odgovornosti tj. svih onih koji pokreću naše interne faktore motivacije, koji trebaju da su naš fokus jer su direktan zadatak kompanije i lidera.

Drugar koji mi je pričao o ocu mi govori kako može da igra šah do duboko u noć. “Jednom je kaže, došao sa svadbe i otišao sa društvom i igrao do kasno u noć i ujutro rano na posao pa popodne opet.”

U stvari mi imamo neke osnovne želje i vrednosti koje pokreću sva naša ponašanja i na liderima je da poštujući želje članova tima i smišljajući neke nove načine, odgovore na ove interne motivatore.

Koristeći Management 3.0 metodologiju i menjajući svoj mindset mi postajemo svesni određenih motivatora koji pokreću naše članove tima.

3 motivatora na kojima sam radio na poslednjoj sesiji sa jednim članom tima:

#1 Radoznalost – naša urođena sposobnost da istražujemo i da u starim sistemima pronalazimo nova rešenja i načine rada.

Sam klijent je pronašao u svakodnevnim aktivnostima da mu je važan deo otkrivanja te je definisao svakodnevne situacije u kojima će targetirati ovu vrednost.

#2 Svrha – svako želi da pruži neki doprinos i da se dobro oseća zbog rezultata tog svog doprinosa. Svi radimo za novac i nekada imaju i dublje stvari za naše članove tima koje su im stvarno bitne. Na nama je da im asistiramo da ih otkriju u okviru svog svakodnevnog posla.

Kada pričamo o svrsi, klijent je našao kako delovi koje svakodnevno radi imaju veze sa nekim za njega dubljim vrednostima i svrhom za širi krug zajednice (u pitanju je projekat iz razvoja medicinskih aplikacija).

#3 Uređenost – ljudi žele bar neki minimalni nivo uređenosti po kome će da rade. Potrebno je da kompanija (ili team lead) obezbede pravila i procedure.

I ovde smo definisali koja to pravila i smernice znače na svakodnevnom nivou i postavio je kao cilj da će iste tražiti od svog menadžera.

Definisali smo šta mu je važno i radili na akcionim koracima kako da napravi iskustva i da živi ove vrednosti.

Pored ovih, kroz Management 3.0 obrađujemo i:

  • Prihvatanje
  • Kompetentnost
  • Čast
  • Autonomiju
  • Moć
  • Kontakt
  • Status

Svaki od ovh motivatora ima drugačije značenje i svako od nas bira šta mu je važno.

Kada radimo sa drugima važna su iskustva kojima njima dajemo šansu da prolaze sve ove motivatore.

Šta će biti vaš fokus. 😉

Danas?

Sutra?

Autor: Josip Bošnjaković,
CEO & Trainer @ BRIDGE Communications

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.