fbpx

Svakodnevno komuniciramo. Nekada više, nekada manje uspešno.
Na našu komunikaciju i percepciju komunikacije utiču mnogobrojni procesi unutar našeg mozga. Sve tumačimo uzimajući u obzir naše vrednosti, uverenja, dosadašnja iskustva. Ono što je zajedničko svima jeste da selektivno pamtimo, odnosno brišemo iz memorije veliku količinu informacija koju naša čula primaju, generalizujemo na osnovu pređašnjeg iskustva i izvrćemo sve što je moguće drugačije shvatiti na način koji odgovara našem mozgu.
Zbog svega ovoga najčešće nastaju problemi u komunikaciji.

Uzmimo primer jedne uobičajne rečenice: „Tvoja prezentacija je bila OK.“ – ovo može da se tumači na različite načine: bila je dosadna, ispoštovao si sve što je trebalo, nije bila ništa posebno, sve je bilo dobro…itd. Kako bismo sprečili sebe da shvatamo poruku na način na koji nas naš  mozak navodi, rešenje je u postavljanju pitanja.

Pitajte svog sagovornika: Šta ti to tačno znači?

To pitanje (u navedenom primeru) može da se formuliše i kao: Šta za tebe znači OK? Šta je tačno bilo OK? i slično.

Moć ovog pitanja navešće vašeg sagovornika da vam bolje objasni na šta je tačno mislio i vi ćete dobiti kvalitetne i jasne informacije uz koje možete efektivno da nastavite komunikaciju.

Šta možete da uradite kada vi komunicirate? Pobrinite se da vaša komunikacija bude dovoljno precizna i jasna – tako da ne ostavlja prostora sagovorniku da je tumači na neki drugi način od onog koji ste vi želeli. Kako ćete znati da ste ostvarili cilj? Jedan od NLP principa glasi: Reakcija sagovornika daje značenje komunikaciji – to znači da ćete videti da li ste postigli cilj po tome da li je vaš sagovornik razumeo šta ste želeli da kažete i ponaša se u skladu sa tim. Ukoliko vidite da nešto ne ide kako treba, budite fleksibilni. Promenite svoj način komunikacije. Ne očekujte od sagovornika da shvati poruku onako kako ste vi želeli. Ipak svi ovi procesu utiču na nas na nesvesnom nivou i najčešće nismo ni svesni da poruku ne tumačimo kako naš sagovornik očekuje.

Primena ovoga nije urođena, već je stvar vežbe. Primenjujte ovo u svakodnevnoj komunikaciji i vrlo brzo ćete videti rezultate – manje nesporazuma i mnogo više postignutih ciljeva komunikacije. 🙂

Ukoliko vas interesuje da usavršavate svoje veštine komunikacije, pozivamo vas na letnju radionicu 26. juna pod nazivom „Komunikacioni stilovi“ koju smo kreirali za sve one koji žele da postanu bolji komunikatori.
VIŠE INFORMACIJA>>>

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]