fbpx

Zamislite situaciju kada biste stavili da na istom projektu rade Miranda Prisli, Denis Napast, Rejčel Grin, Joda, Adrijan Monk i Džejms Bond… Verovali ili ne, slične situacije se dešavaju i to vrlo često u našem okruženju. 🙂

Svaki tip ličnosti ima svoje snage, manje jake strane, drugačije potrebe i poglede na svet. To ne mora da bude ni dobro ni loše – jednostavno, u različitim situacijama su nam određeni aspekti naše ličnosti korisniji od drugih.

Po Process Communicaton Modelu, nikog ne treba etiketirati niti generalizovati jer se naša struktura ličnosti sastoji od 6 tipova ličnosti („Persister“, „Thinker“, „Harmonizer“, „Rebel“, „Imaginer“ i „Promoter“) samo su neki zastupljeni u manjoj ili većoj meri.

Ipak, svako od nas ima onaj jedan tip ličnosti koji je najviše izražen i koji najviše utiču na naše ponašanje. Danas nastavljamo već započetu priču i pričamo o tome kako da prepoznate – kod sebe, ali i kod ljudi u svom okruženju – Imaginer-a i Promoter-a:

1. Imaginer

Sigurni smo da poznajete nekog smirenog i zamišljenog, ko voli da mašta i dosta stvari voli prvo da zamisli. To su Imaginer-i.

Oni imaju izraženu potrebu za samoćom jer im je potrebno vreme i mesto da dobro porazmisle o određenoj temi. Često vam većinu stvari o kojima razmišlja neće ni reći, već samo neke delove – ne zato što ima lošu nameru, nego je to način na koji komunicira.

Ljubitelji „Ratova zvezda“ će lako prepoznati Jodu u ovom opisu.

Koga vi još prepoznajete kao jednog „tipičnog“ Imaginer-a? 🙂

2. Promoter

Direktni, ali šarmantni. Brzi i prilagodljivi. Ubedljivi, ali često nestrpljivi. Tako ćete najlakše prepoznati nekog Promoter-a.

Odgledajte bilo koji film u kom je Džejms Bond i ispratite njegove brze reakcije, eksperimentisanje sa ljudima i stvarima, kao i potrebu za dinamikom. To znači da ima izraženog Promoter-a u strukturi svoje ličnosti.

Poznajete li nekog sličnog? 🙂

PROČITAJTE I:
Kako bi sarađivali Miranda Prisli i Denis Napast?
Kako bi sarađivali Monk i Rejčel?

Prvi korak ka vašoj boljoj komunikaciji jeste prepoznavanje i razumevanje različitih tipova ličnosti. Nakon toga, možete da vežbate da prilagodite svoju komunikaciju svakom pojedinačnom tipu ličnosti kako bi razumeli vašu poruku na najbolji mogući način. Ovom temom, ali i strukturom vaše ličnosti, bavimo se na treningu Process Communication Model Komunikacija koji će se održati 21. i 22. maja u Novom Sadu. Potražite više informacija OVDE.

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]