fbpx

Zamislite situaciju kada biste stavili da na istom projektu rade Miranda Prisli, Denis Napast, Rejčel Grin, Joda, Adrijan Monk i Džejms Bond… Verovali ili ne, slične situacije se dešavaju i to vrlo često u našem okruženju. 🙂

Različiti tipovi ličnosti su često okupljeni u timovima, kompanijama, na projektima – i to ne mora da bude nužno loše. Svako od njih unosi svoj pogled na svet, svoje jake strane, ali i one manje jake. Da bi se sve to iskoristili kako bi se ostvario najbolji mogući rezultat, neophodno je dobro poznavati svaki tip ličnosti i način komunikacije sa njima.

Po Process Communicaton Modelu, nikog ne treba etiketirati niti generalizovati jer se naša struktura ličnosti sastoji od 6 tipova ličnosti („Persister“, „Thinker“, „Harmonizer“, „Rebel“, „Imaginer“ i „Promoter“) samo su neki zastupljeni u manjoj ili većoj meri.

Ipak, svako od nas ima onaj jedan tip ličnosti koji je najviše izražen i koji najviše utiču na naše ponašanje. Danas nastavljamo već započetu priču i pričamo o tome kako da prepoznate – kod sebe, ali i kod ljudi u svom okruženju – Thinker-a i Harmonizer-a:

1. Thinker

Thinker-a ćete lako prepoznati – to je osoba koja postavlja dosta pitanja – u društvu, na poslu, svuda. Logički pristupaju svemu i maksimalno su racionalni, organizovani i odgovorni.

Thinker-u je jako bitna vremenska struktura. Uživa kreirajući planove i prvo razmišlja i na osnovu toga procenjuje ljude, stvari i situacije.

Sjajan primer kog se svi sećamo jeste Adrijan Monk iz serije „Monk“ koji sve drži pod kontrolom, organizovano i u najboljem redu.

Čujete li vi pitanja nekog Thinker-a ovih dana? 🙂

2. Harmonizer

Ako prvo osećate, pa razmišljate, procenjujete ljude na osnovu svojih osećanja – mora da imate izraženog Harmonizer-a u svojoj strukturi ličnosti. Prepoznaćete ih po svojoj saosećajnosti i osetljivosti.

Sjajan primer jednog Harmonizer-a jeste Rejčel Grin u seriji „Prijatelji“. Ako se sećate one epizode kada je Monika i Fibi optužuju da često popušta i ne voli da ulazi u konflikte, biće vam sve jasno. Takođe, Rejčel često iskazuje svoje emocije, pa i zaplače.

Primećujete li nekog Harmonizera u svom okruženju? 🙂

PROČITAJTE I:
Kako bi sarađivali Miranda Prisli i Denis Napast?
Kako bi sarađivali Joda i Džejms Bond?

Prvi korak ka vašoj boljoj komunikaciji jeste prepoznavanje i razumevanje različitih tipova ličnosti. Nakon toga, možete da vežbate da prilagodite svoju komunikaciju svakom pojedinačnom tipu ličnosti kako bi razumeli vašu poruku na najbolji mogući način. Ovom temom, ali i strukturom vaše ličnosti, bavimo se na treningu Process Communication Model Komunikacija koji će se održati 21. i 22. maja u Novom Sadu. Potražite više informacija OVDE.

Uvodna radionica pod nazivom „Uvod u PCM“ održaće se 8. maja od 18 do 19 časova. Više informacija na OVOM LINKU.

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.