fbpx

Pozdrav svima. Moje ime je Dimitrije i ja sam ekonomista. Pored toga sam još štošta. Uporan do srži, strpljiv kada treba, nasmejan…

Taj ekonomista mi je uvek na ramenu. Kalkuliše, planira, motiviše me da budem bolji.

Pošto se ozbiljno bavim online marketingom (vlasnik sam agencije DEFAULT design) često radim edukacije. Na par edukacija mi se desilo da mi polaznici kažu „Baš si super to rekao. Vidi se da primenjuješ NLP“. A ja, kao pravi marketar, osmeh, klimnem glavom i kažem: „Naravno da primenjujem“, iako, iskreno, nisam imao pojma šta je taj NLP i šta on zaista želi od mene.

I onda se to ponovilo još par puta… E tada je proradila znatiželja.

Ma daj da već jednom upoznam tog NLP-a da vidim šta ja to u stvari radim!

Kako su sad sva znanja na netu malo sam se i informisao. Saznao sam da ti NLP može pomoći kod bolje komunikacije (na čemu ja konstantno radim), na jasnijem definisanju ciljeva i na fokusu.

I mic po mic… klik po klik… dođem vam ja do Josipa Bošnjakovića. Velikog Maga i Master Džedaja NLP-a. I da stvar bude još bolja eto ti njega sve mom komšiluku (ispostavilo se da nam ćerke idu u isti vrtić i da kupujemo hleb u istoj pekari).

Dogovorimo mi saradnju i ja ti krenem na taj famozni NLP. Tu i počinje ona rečenica sa početka teksta ko sam, šta sam i šta tu tražim.

Svašta se tu izdešavalo na treninzima. Upoznao sam nove prijatelje, sa nekima počeo poslovno da sarađujem (sećate se onog ekonomiste na mom ramenu – on nikad ne spava), puno se smejali i radili na boljim nama.

Mada, kopkalo me je i dalje to šta ja to radim po NLP-u, a da je to po mom DEFAULT-u.

I onda hladan tuš… otrežnjenje…

Otvoriš glavu za nove informacije (7±2 naravno) i počneš da osvešćuješ šta u stvari radiš i kako komuniciraš.

Shvatio sam gde pravim komunikacione greške kada pregovaram sa klijentima, šta je to što već radim a što me postavlja u značajno bolju pregovaračku poziciju i kako da svojim emocijama utičem na sagovornika i usmerim komunikaciju. Neprocenjivo ako se bavite marketingom i prodajom.

Saznao sam ko sam ja po metaprogramima, kako da pričam neodređeno ili pak laserski precizno i kako da povedem igru reči ka cilju koji sam zamislio na samom početku.

I onda su došli na red ciljevi…

Iskreno, nikad nisam imao problem sa ciljevima. Ni kad sam bio mlađi, a pogotovo sad (u najboljim godinama😉). Uvek tačno, ili barem približno tačno, znam šta želim i ka čemu idem (za one sa skupljim ulaznicama ja sam „ka osoba“). I pre polaska na NLP Practitioner znao sam šta želim da uradim u narednih godinu-dve i imao orijentacioni plan kako to da sprovedem.

Na jednom treningu ja sam bio zamorče. Josip (Master Joda kako smo ga zvali od milja) me je proveo do mog veeeelikog cilja i nazad kroz jednu jednostavnu vežbu. Tu smo prolazili kroz akcione korake, sposobnosti koje su mi potrebne, šetali se po učionici, lepili stikere, zamišljali (što bi rekli ovi NLP magovi vizualizovali) prošlost i budućnost, ulazili u zamišljene krugove, igrali pantomime,… svašta nešto.

Ono što me je iskreno oduševilo je to što sam na kraju te vežbe imao jasnu mapu puta do mog cilja i odlučio (da nakon što se prvo naspavam) krenem korak po korak da ga ostvarujem.

I gle čuda. Odjednom je sve počelo da se sklapa. Malo po malo i ja sam ostvario moje mikro targete. Zvali su me da predajem na konferenciji, završio sam sertifikaciju za marketing automatizaciju, reorganizovao sam ekipu na poslu, počeli su da me zovu veliki klijenti kojima trebaju premium usluge, krenuo sam da pripremam prvu online konferenciju na ovim prostorima.

Ja i dalje idem ka svom cilju, dodajem nove veštine koje su mi potrebne da osvojim taj vrh i znam da sam nadomak cilja nakon te konferencije, a sve je to počelo naizgled naivno „Baš si super to rekao. Vidi se da primenjuješ NLP“. – E ti ćeš mi reći šta to primenjujem.

E pa sad ga i primenjujem. Na poslu, kod kuće, sa prijateljima… I što je najbolje ja ostvarujem svoje ciljeve mnogo brže nego što sam ikada mogao da zamislim.

Dimitrije Ostojić

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]