fbpx

Ovih dana se značajno povećao broj online sastanaka i prezentacija. Ako ste i vi nekada prisustvovali online prezentaciji – nezavisno od toga da li ste bili prezenter ili deo publike – sigurni smo da ste primetili da ta vrsta prezentovanja nosi sa sobom dodatne izazove.

Pre svega, kao osoba koja želi da realizuje online prezentaciju suočavate sa sa problemom da ne znate koji je nivo posvećenosti vaše publike toj prezentaciji. Štaviše, veliki broj prisutnih često obavlja neke druge aktivnosti u toku webinara, online prezentacija i sastanaka preko interneta.

InterCall je objavio podatke o tome kojim sve aktivnostima se bavimo u toku online sastanka, gde spadaju i obavljanje drugih poslovnih aktivnosti (65%), neki jedu ili pripremaju obrok (55%), dok značajn procenat kupuje preko interneta u toku sastanka (21%).

Izvor: visme.co

Ako vi želite ovo da izbegnete i da zaista angažujete svoju publiku i u toku online prezentacija, saveti koje vam predstavljamo u nastavku mogu da vam pomognu u tom procesu. 🙂

1. Obezbedite najkvalitetnije moguće uslove

Ono što sigurno ne želite jeste da padnete na „malim“ stvarima kao što su: pucanje veze, loš zvuk, ometači iz okruženja i tome slično. Zato je jako važno da posvetite značajnu pažnju detaljima kao što su: kamera, mikrofon, slušalice, stabilna internet veza.

Pored toga, ne dozvolite sebi da vaša pozadina ili zvuci iz vašeg okruženja odvraćaju pažnju od onoga o čemu pričate – pobrinite se da realizujete sastanak u mirnim uslovima gde vas niko neće prekinuti, a gde je pozadina prikladna shodno situaciji, a osvetljenje adekvatno.

Programi koje možete da koristite su: Skype, Zoom, Microsoft Teams, Zoho,… Kad god imate priliku, isprobajte ove alate i sve njhove prednosti i mane i pre nego što ćete ih koristiti za svoju online prezentaciju.

2. Pripremite sve što vam je potrebno na vreme

Ovo podrazumeva dva aspekta – vaš računar, ali i stvari iz vašeg okruženja. Otvorite na svom računaru prezentaciju koju ćete koristiti, pripremite muziku ili video sadržaj koji ste planirali da upotrebite u toku prezentacije. Ne želite da vam se publika dosađuje dok vi pretražujete po folderima gde ste smestili video koji treba da im prikažete ili dok čekate da vam se neki program pokrene.

Pored toga, oko sebe pripremite sve što vam je potrebno – kafu i/ili vodu, olovku i papir, odnosno rokovnik ukoliko je potrebno da nešto zapišete. I možda najvažnije od svega – vi budite spremni u svakom smislu. Budite naspavani, raspoloženi, informisani o temi o kojoj pričate. Ovo će vam pomoći i da smanjite tremu pred samu prezentaciju.

3. Pošaljite podsetnik pred sam sastanak

Jedna od najdosadnijih stvari kod online sastanaka jeste čekanje da se svi priključe samom pozivu, a to može da potraje ukoliko ima onih koji kasne, koji su zaboravili na sastanak, imaju tehničkih problema i tome slično. Zato, učinite sve što je do vas da ovo predupredite i da smanjite na najmanju moguću meru.

Pošaljite e-mail podsetnik svima koji treba da prisustvuju prezentaciji 15-30 minuta pred samu prezentaciju sa svim potrebnim informacijama oko pristupa samom sastanku. Budite spremni na to da neki nisu koristili do sada program koji vi planirate da koristite, pa im objasnite osnovne stvari koje treba da znaju kako bi vas jasno čuli i videli. Takođe, omogućite da link za pristup sastanku bude dostupan bar 5 minuta pred početak prezentacije.

4. Obratite pažnju na vreme

Važno je da počnete prezentaciju na vreme kako biste ispoštovali one koji su došli na vreme. Ipak, ne želite da započnete sa ključnim stvarima ukoliko nisu svi prisutni ili se i dalje bore sa tehničkim poteškoćama. Pripremite uvodnu priču koja može da vam koristi ukoliko na samom početku prezentacije nisu svi učesnici tu.

Takođe, važno je da imate na umu da je na online prezentacijama sve za nijansu sporije – sačekajte duže nego inače na odgovor kada postavite pitanje publici, budite spremni i da pričate za nijansu sporije ukoliko imaju poteškoće da vas prate.

Isto tako, važno je da završite prezentaciju – sastanak, webinar, radionicu – onda kada ste i obećali da ćete je završiti. Možda vam se učini da niko nigde ne žuri s obzirom da sluša prezentaciju od kuće, ali svi mi imamo živote i posao koji treba da obavimo i pre/posle online sastanaka. 🙂

5. Neverbalna komunikacija dolazi do izražaja

Verovatno ste mnogo puta čuli da je često važniji način na koji ćete nešto reći, nego ono što planirate da kažete. To, naravno, ne znači da reči koje koristite i ono što pričate nije važno, međutim, prilikom svake prezentacije vaša neverbalna komunikacija igra značajnu ulogu, pa tako i kod online prezentacija.

Važno je da omogućite vašoj publici da vas vidi dok prezentujete jer na taj način možete da prenesete emociju i dodatno privučete njihovu pažnju. Ton glasa i brzina govora su takođe važni elementi.

6. Ne želite da online prezentacija predugo traje

Priznajemo, „predugo“ je relativno. Ipak, uvek imajte da umu da pažnja vaše publika neće biti ista kao kada se prezentacija realizuje uživo. Uživo se realizuju treninzi i po 8 sati (sa pauzama), ali online okruženje menja značajno ove brojke.

Ono što je naš iskren savet jeste da vaša online prezentacije traje maksimum 2 sata – i to ukoliko postoji interakcija, pitanja publike, vežbe koje rade zajedno/sami, odnosno, da ne budete u situaciji da vi pričate 2 sata bez prestanka. Ljudi gube pažnju već nakon 45 minuta, pa i da pričate najzanimljivije stvari, zato imajte to na umu kada planirate duživnu vaše online prezentacije.

7. Vizuelni aspekt slajdova je značajniji nego ikad

Ukoliko koristite PowerPoint prezentaciju, imajte da umu da će to biti ono što vaši slušaoci primarno vide. Upravo zbog toga, dizajnirajte je tako da vam pomaže pri prezentovanju, a ne odvlači pažnju publike na manje važne stvari.

Imate na umu da u toku online prezentacije u najvećem broju slučajeva nemate priliku da pokažete dikretno rukom na neke elemente prezentacije na koji treba da se posebno obrati pažnja, pa koristite vizuelne elemente pametno. Pripremite slajdove sa ključnim porukama na kraju svakog segmenta prezentacije ukoliko smatrate da će to olakšati publici praćenje same prezentacije.

Izvor: visme.co

8. Budite kreativni

To što prezentaciju držite online, ne mora uopšte da ograničava vašu kreativnost – čak naprotiv! Upotrebite dodatne elemente koje mogu da podstaknu angažovanost vaše publike – ankete (uz Kahoot npr.), kvizove, testove, video sadržaj, dodatne animacije u prezentaciji (uz npr. Prezi) ili koristite WhiteBoard kako bi vas prisutni pažljivo pratili.

Svi kreativni elementi doprineće dodatno da vaša publika bude angažovana, bolje pamti ključne elemente prezentacije, ali i da atmosfera u toku prezentacije bude pozitivna i prijatna.

9. Uvek ostavite prostor za pitanja

Kao i na bilo kojoj prezentaciji, važno je da imate prostor kada će publika imati priliku da postavi svoja pitanja i razjasni potencijalne nedoumice. Ne želite da prezentaciju završite sa nejasnoćama i nerazjašnjenim delovima.

Naša preporuka je da birate one programe koji vam omogućavaju chat u koji prisutni mogu da pišu svoja pitanja. Na samom početku prezentacije vi jasno istaknite da li želite da pitanja postavljaju u toku prezentacije ili na samom kraju i svakako predvidite potrebno vreme za odgovore.

10. Pošaljite potrebne materijale nakon prezentacije

Ukoliko u vašoj prezentaciji postoje podaci i informacije koji su značajne, izdvojite vreme da je pošaljete (kad god je to moguće) svima koji su prisustvovali prezentaciji. Ako ste u toku prezentacije pomenuli neki važan izvor, knjigu, osobu – napišite i to (uvek postoje oni koji ne vode beleške u toku prezentacije).

Verujemo da nema potrebe da napomenemo da, ukoliko u toku prezentacije, jasno napomenete da će neki materijal dobiti na e-mail nakon prezentacije, da to treba i da uradite i time pokažete svoj integritet i izgradite poverenje. Pored toga, uvek tražite feedback od prisutnih kako biste mogli dalje da usavršavate svoje veštine prezentacije. Svi ovi aspekti će pomoći vašoj publici da stekne pozitivan utisak o vašoj prezentaciji.

 

Postoji li nešto što biste vi dodali na ovaj spisak? 🙂

Svoje veštine prezentacije možete dodatno da usavršite ukoliko budete prisustvovali online radionici „Vrhunska prezentacija“ koju organizujemo u četvrtak 9. aprila od 12 časova. Više informacija pronađite OVDE. 🙂

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.