fbpx

Da li ste ikada imali osećaj da radite neke stvari u životu, ali da im nedostaje neki začin? Nešto što se nikako ne pokazuje, a golica vas non stop. Ne vidite šta je, ali osećate da svemu što se dešava treba neki drugi smisao ili neki drugi nivo.

Shvatila sam da nije samo suva racionalna inteligencija, kao neko znanje samo potrebno, nego kako i ti kao osoba ovladavaš emocijama u bilo kojoj situaciji.

Kako je zapravo teklo moje upoznavanje sa NLP-om i moj razvoj tokom svih modula i danas:

Za mene, prvi modul je bio dosta generički i išao je u širinu. Nisam još uvek videla ništa što me preterano interesuje, a da već ne znam. Međutim, kako su moduli polako odmicali, ja sam počela da dobijam ram i da lagano shvatam  šta je ono što ja želim da postanem i na koji način ja želim da radim sve što radim i živim neku drugu ideju. Polako je ona praznina počela da nestaje i mnoge stvari su dobijale smisao.

Vera u uspeh, uspeha je pola! Ako me nesto vodilo u životu – to je onda ova rečenica. I nije klise, zaista radi. I ništa ne bi bilo od svih mojih dosadašnjih uspeha da ja nisam imala CILJ! Koji je bio zapisan, jasno definisan i merljiv! Jedna od najvrednijih lekcija koju je NLP dao i koja se zadržala veoma snažno.

Danas su ciljevi drugačiji, mnogo su veći, vidim kako utiču na moj život u budućnosti i na ljude oko mene. Doživljavam ih drugačije. Pre NLP Practitioner-a nisam znala sve ovo što znam sada, objašnjeno je – pre par godina me vodila moja vera i razum koji su valjda intuitivno radili sve ovo što danas znam malo bolje (ili se bar nadam da je tako). I dan danas me ista rečenica vodi u životu. Sve sto želiš je moguće, samo moraš da veruješ da ćeš da uspeš i onda nema granice. A, i ako misliš da je ima, pa one su tu da bi se pomerale. Kako bi napredovali da ih nismo rušili, izvrtali, generalizovali, brisali i slično.

Važno mi je da svaki cilj vizualizujem i doživim ga kao da je već tu, da sam u njemu. Dam sebi različite opcije kako da dođem do njega, fleksibilna sam sa time na koji način dolazim do cilja, I za sve postoji način. Ne postoji neuspeh, samo rezultat.

Ko sam ja DANAS? Pa bolja verzija sebe! I ne nameravam tu da stajem, idem dalje dokle god mi moja snaga dopušta, a i tada ću da nađem neki poslednji skriveni atom i želju koja će da me vodi dalje. Ono što sam osvestila kod sebe jeste interni osećaj kom verujem. Bio je on tu i pre, samo je sada dobio ime i shvatam ga mnogo bolje nego ranije.

Danas sam osoba koja, ukoliko ne razume baš u potpunosti, proba da otvori svoja čula i shvati svet oko sebe, ljude koji prolaze ili se zadržavaju samo neko vreme, one koji su konstanta i kontinuum. Događaji su dobili novo ruho, manje emotivne angažovanosti i manje burnih reakcija na negativne doživljaje. Ono što jeste drugačije je poimanje stvarnosti i okoline i moja spremnost na to da se prilagodim i budem fleksibilna u različitim situacijama. I veoma me raduje što su prijatelji i porodica primetili promenu kod mene, feedback je izuzetno pozitivan. Još jedna od stvari koje sam naucila na NLP-u jeste i primanje povratne informacije – slušaj, uzmi u obzir sve rečeno, izvagaj, razmisli,  zahvali se.

E, a šta je to SUTRA? Sutra je po meni nesto veoma produktivno, prepuno novih izazova koji će opet da me izvedu iz moje zone komfora i pokažu neki novi put i samim tim stvore neko novo iskustvo. I čak, onaj momenat kada ti se taaako ne izlazi iz te kutijice koju imaš, gde si stvorio svoj svet sa uverenjima, generalizacijama, izvrtanjima koji ti kažu: „Nemoj da napuštaš ovu zonu, to tamo nije prijatno“ –  hoću to što više da izazivam. To što ja želim sutra, a ustvari i danas, jeste da podelim svoj utisak i svoje iskustvo sa onima koji to žele. Unapređivanjem sebe želim da dozvolim i drugima da vide tu promenu koja nastaje i ponuknem ih na istu.

I da li sam dobila odgvor na svoje pitanje? Šta je ono sto fali? Apsolutno da! I samo sam otvorila novu kutiju znanja i primene.

Vidimo se na novim izazovima!

Marijana Stantić
NLP Practitioner

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]