fbpx

Gejmifikacija je proces korišćenja elemenata igre, kao što su takmičenje, društvene igre, pa čak i fizička aktivnost, kako bi se podstakla interakcija i angažovanje.

Gejmifikacija se može primenjivati u različite svrhe. Kompanije primenjuju gejmifikaciju za onboarding i obuku zaposlenih, povećanje produktivnosti, podsticanje timskog rada i saradnje, povećanje motivacije

Smisao gejmifikacije je da inspiriše učesnike da se angažuju sa temom/sadržajem, naročito sa zadacima koji im nisu zanimljivi/prijatni. 

Gejmifikacija na radnom mestu, ne samo da ublažava stres i dodaje malo zabave radnom danu, već može doneti i mnoge merljive koristi, kao što su ubrzavanje procesa, lakše usvajanje znanja, podsticanje usvajanja novih tehnologija i još mnogo toga.

72% ispitanika je reklo da ih gejmifikacija motiviše da se više trude oko radnih zadataka i utiče na povećanje njihove posvećenosti i produktivnosti.

Koji su potencijalni benefiti primene koncepta gejmifikacije za vašu kompaniju?

Gejmifikacija može doprineti:

 • Uspostavljanju kulture učenja
 • Identifikaciji i popunjavanju praznina u znanju
 • Podizanju energije i motivacije kod zaposlenih
 • Usvajanju znanja na efikasan i zabavan način
 • Iskustvenom učenju
 • Povezivanju i izgradnji poverenja među članovima tima
 • Povećanju angažovanja zaposlenih
 • …..

5 razloga zašto da primenite gejmifikaciju u svom timu

U nastavku se nalazi 5 razloga zašto da implementirate gejmifikaciju u vođenju timova i koje su njene potencijalne prednosti.

#1 Gejmifikacija se može primeniti kako bi se zaposleni podstakli da učestvuju u nepopularnim, ali neophodnim zadacima

Integrisanje gejmifikacije u dnevne/nedeljne sastanke sa timovima doprinosi većoj efikasnosti samih sastanaka. 

Takođe, gejmifikacija se može primeniti i u sistemu izveštavanja zaposlenih. Obično je kreiranje i dostavljanje izveštaja aktivnost u kojoj mali broj zaposlenih uživa, i opet ova aktivnost je neophodna i može postati interesantnija uz primenu elemenata gejmifikacije.

 

#2 Primena gejmifikacije u procesu onboarding-a zaposlenih

Uspešno uključivanje novih zaposlenih često može biti izazov. Upotreba elemenata gejmifikacije u procesu onboarding-a zaposlenih daje priliku novom zaposlenom da se uključi i angažuje od prvog dana. 

Umesto da novom zaposlenom date gomilu dokumenata, primenite elemente gejmifikacije i podstaknite njegovu/njenu angažovanost i mogućnost da odmah na početku doprinese svojim idejama, jer ćete na taj način zadobiti poverenje. 

 

 

#3 Primena gejmifikacije podstiče angažovanje i produktivnost zaposlenih

Angažovanje i produktivnost zaposlenih mogu se značajno poboljšati nekom vrstom prijateljskog nadmetanja/takmičenja. 

Koristeći sistem bodovanja, zaposleni mogu da ostvare brojne nagrade ili povlastice, kao što su dodatni slobodan dan ili poklon kartica.

Istraživanja su pokazala da se angažovanje zaposlenih povećava za čak 60% uz primenu gejmifikacije na radnom mestu.

Zadaci koji su predstavljeni na gejmifikovan način predstavljaju izazov, koji motiviše zaposlene da ga ostvare i nakon toga osećaju se zadovoljno i ispunjeno. Sve ovo je važno jer pomaže zaposlenima da ostvare svoj pun potencijal i budu motivisani i zadovoljni svojim postignućima.

 

#4 Gejmifikacija podstiče timski rad i saradnju

Timski rad je jedan od važnih faktora koji pozitivno utiče na kulturu rada unutar organizacije. 

Kada članovi tima dobro funkcionišu zajedno, među njima se vremenom stvaraju jake veze koje rezultiraju stvaranjem poverenja i prijateljstva. Ovo je vrlo važno i sa aspekta kompanije jer članovi tima koji dobro funkcionišu zajedno:

 • Motivišu i podržavaju jedni druge
 • Rade kooperativno
 • Ostvaruju dobru komunikaciju

Stvaranje zdravog radnog okruženja i radne kulture doprinosi rastu organizacije, ali i ličnom rastu i razvoju pojedinaca koji su deo te organizacije.

 

#5 Primena gejmifikacije u učenju olakšava usvajanje novih znanja i podstiče pravljenje iskustva

Primena gejmifikacije tokom realizacije programa edukacije za zaposlene doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj su učesnici angažovani, učenje postaje zabavnije, a polaznici će u mnogo većoj meri zapamtiti nove informacije koje su saznali.

Oni koji su imali prilike da prisustvuju nekoj od naših edukacija znaju da je naš pristup drugačiji i inovativan i da su sve naše edukacije prožete visokim nivoom interakcije i gejmifikacije u učenju. 

KONTAKTIRAJTE NAS ukoliko želite da vam pomognemo u realizaciji programa edukacije za vaš tim. Biće nam zadovoljstvo da budemo deo razvoja svakog pojedinca u vašem timu i da zajedno napravimo iskustva za pamćenje.

 

______________________________________________________

Izvor:

https://www.zippia.com/advice/gamification-statistics/
https://www.valamis.com/hub/gamification
https://blog.vantagecircle.com/gamification-in-the-workplace/

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]