fbpx

Možda ste poželeli da postavite neki cilj, pa ste negde čuli da bi trebao da bude SMART. Možda vam je vaš nadređeni rekao da postavite SMART ciljeve za narednu godinu. Možda na različitim stranama čujete da se priča o postavljanju SMART ciljeva, ali niste sigurni šta to tačno podrazumeva ili zašto je toliko važno.

Ako se nalazite u nekoj od navedenih situacija (ili njima sličnih), na pravom ste mestu. Ovde ćemo odgovoriti na najčešća pitanja o čuvenim i često pominjanim SMART ciljevima.

Pa, da krenemo…

Šta su SMART ciljevi?

SMART ciljevi predstavljaju tehniku za postavljanje ciljeva koja se pokazala uspešnom u praksi u različitim okruženjima i situacijama. SMART je zapravo akronim od 5 pojmova na engleskom jeziku – specific, measurable, achivable, relevant, time-sensitive.

Ovaj način postavljanja ciljeva postoji već nekoliko desetina godina. Zapravo, u novembru 1981. godine u časopisu „Management Review“ objavljen je članak koji je napisao George T. Doran pod nazivom „There’s a S.M.A.R.T. way to write management’s goals and objectives“ u kom se raspravljalo o važnosti ciljeva i poteškoćama njihovog postavljanja.

Ova tehnika podrazumeva da ciljevi koje postavljamo budu detaljno definisani, a to znači da sadrže informacije o tome šta tačno želimo da ostavarimo, (do) kada, kako ćemo da pratimo, odnosno merimo napredak i da ti ciljevi budu realni i relevatni.

Vremenom, ovaj koncept je proširen različitim praksama i razmišljanjima, pa možete naići i na sledeća tumačenja:

  • S – specific, simple, sensible, significant
  • M – measurable, meaningful, motivating
  • A – achievable, agreed, attainable
  • R – relevant, reasonable, realistic and resourced, results-based
  • T – time bound, time-based, time limited, time/cost limited, timely, time-sensitive

Kako se postavljaju SMART ciljevi?

SMART ciljevi se postavljaju prateći upravo 5 definsanih koraka, a to su:

1. Cilj treba da je SPECIFIČAN, odnosno konkretan i jasan.

Da biste to postigli, odgovorite na što više pitanja kao što su: Šta tačno želim da ostvarim? Zašto je ovaj cilj važan? Ko je sve uključen u ostvarenje ovog cilja? Gde će se ovaj cilj realizovati? Šta mi je potrebno da bih realizovao/la ovaj cilj?

2. Cilj treba da je MERLJIV, odnosno da postoje kriterijumi za merenje napretka.

Pored toga što je važno da znate šta je tačno potrebno da se desi da budete sigurni da je cilj realizovan, merljivost cilja doprinosi tome da možete da pratite svoj napredak tokom vremena i na taj način prilagođavate svoje ponašanje ukoliko je to potrebno.

3. Cilj treba da je OSTVARIV, odnosno u skladu sa raspoloživim resursima.

Tačno je da naši ciljevi treba da budu inspirativni i motivišući i, isto tako, potrebno je da budu realni i ostvarivi. Na taj način postaje vam jasno šta je sve potrebno da uradite kako biste zaista realizovali ono što ste zacrtali.

4. Cilj treba da je RELEVANTAN, odnosno da vam je zaista važan.

Često postavljamo ciljeve koji nisu „naši“, već su samo društveno poželjni. Proverite da li imate odgovor na pitanja: Zašto je ovaj cilj važan? Šta će mi ostvarenje ovog cilja doneti? Da li je u skladu sa mojim drugim ciljevima?

5. Cilj treba da je VREMENSKI ODREĐEN, odnosno da postoji rok do kada želimo da ga ostvarimo.

Važno je znati do kada je potrebno da se cilj ostvari, kao i kada počinjemo da radimo na tom cilju, kako bismo svoju motivaciju dodatno podstakli. Na taj način podstaći ćete sebe da se bolje organizujete i jasno postavite prioritete.

Koji je primer SMART cilja?

Evo nekoliko primera koji mogu da vam posluže kao inspiracija ili smernica za vaše postavljanje ciljeva:

  • Povećati prodaju za 10% na tržištu Srbije do kraja 2021. godine.
  • Otplatiti sve dugove na kreditnoj kartici u naredna 3 meseca.
  • Zaposliti se kao Marketing Manager u kompaniji X u narednih godinu dana.
  • Smršati 5 kilograma do juna 2021. godine.
  • Šetati 10.000 koraka dnevno u narednih mesec dana.

Zašto je važno postavljati SMART ciljeve?

SMART ciljevi su, pre svega, jednostavni i svako može da iskoristi ovu tehniku da bi postavio svoje ciljeve. Ovaj način postavljanja ciljeva nam da je potrebnu jasnoću i inspiraciju kako bismo zaista radili na postavljenim ciljevima. Pored toga, podstiče nas da svakodnevno radimo na njima zbog jasnih rokova i merljivosti.

Neki smatraju da SMART ciljevi nisu upotrebljivi kod dugoročnih ciljeva (5 godina i više) jer u tom procesu nedostaje fleksibilnosti za sve što može da se desi u tom vremenskom periodu. Ipak, ostaje na vama da procenite koliko bi mogli da vam budu korisni u budućim izazovima koji su pred vama.

Nadamo se da smo vam odgovorili na sva pitanja i rešili nedoumice. 🙂 Ukoliko imate neka dodatna pitanja na ovu temu, kontaktirajte nas.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=46883901″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]

 

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.

[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=BneGC&webforms_id=23163101″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]