fbpx

Poznato je da učenje ne traje samo kroz školu, odnosno fakultet, već celog života. Upravo zbog toga, svaka kompanija koja se nada uspehu u savremenom tržišnom okruženju teži da uloži u znanje i primenu tog znanja kroz svoje zaposlene.

Često se dešava da menadžeri ovu činjenicu pojme na kognitivnom nivou, ali je u praksi ne sporovde efektivno, pri samoj obuci zaposlenih.

KOJI JE ONDA “PRAVI” NAČIN?

U većini kompanija koje su „orijentisane na proces“, prvi zadatak koji novozaposleni dobije je obično pravilnik prepun politika, kontrolnih lista i obrazaca koji eksplicitno govore šta mogu da rade, a šta ne.

Uporedo, menadžeri ne komuniciraju ciljeve i želje zaposlenima dovoljno jasno. Misija i vizija često nisu dovoljno ni precizno približene pojedincu, što je sveukupno koren istog problema – neadekvatne, nedvosmerne komunikacije.

Da biste saopštili vrednosti svoje kompanije, angažovali zaposlene i istovremeno ih upoznali sa kulturom kompanije možete se koristii snagom pripovedanja – Visual Storytelling-om. Neke od najinspirativnijih organizacija na svetu, kao što su Microsoft I Redbull koriste priču da bi obrazovale i motivisale svoje zaposlene.

Kada kažemo Visual Storytelling, mislimo na umetnost prenošenja svojih ideja pomoću ubedljive narativne strukture. To je priča koja ima početak, sredinu i kraj i koristi dramatične principe napetosti i kontrasta kako bi publiku premeštala u drugačije stanje razmišljanja, osećanja i delovanja.

Jedna od značajnijih delova VisualStrorytelling-a je svakako upotreba vizuala, kratkih crteža koji će asocirati na poruku koju pripovedač želi da prenese a istovremeno održavati ažnju publike.

VISUAL THINKING STRATEGIJE (VTS)

Sada kada znamo šta VT podrazumeva, sigurno vas zanima kako I  se može iskoristiti u savremenom okruženju, pa evo nekoliko primera:

  • evaluaciji ili retrospektivi zajedno sa svima koji su uključeni;
  • razmeni iskustava novih zaposlenih je odličan način za učenje o organizacionoj kulturi, uobičajenim praksama i možda čak i identifikovanje potencijalnih poboljšanja
  • učenju novih veština – na primer, za programere možete koristiti primer koda o kojem oni onda zajedno razmišljaju. Ili marketinšku obuku zamenite igrom uloga i VTS-pitanjima;
  • zameni tradicionalnih treninga i radionica pristupima u stilu VTS-a. Na primer, Možete lako predstaviti Scrum Framevork grupi i pustiti ih da ga istražuju pomoću VTS-a. Isto važi i za raspodelu uloga i odgovornosti;

ZAŠTO NAM JE KORISTAN?

Kako bismo u potpunosti iskoristili sve prednosti Visual Thinking-a, neophodno je da istaknemo njegove nedvosmislene I sigurne prednosti, koje će vas još jednom motivisati da se odlučite za njegovu prikmenu:

  • Zaposleni u timu sa mnogo više pažnje I fokusa pristupaju tematici koja se obrađuje. Mnogo više uživaju u podsticajnom zaključivanju kroz slike nego kada im je odgovor sam po sebi odmah dat.
  • Ljudi koji su introvertni zbog VT strategija slobodnije izražavaju svoje mišljenje u timu.
  • Proces učenja/usvajanja novih veština je značajno interesantniji I izvesno je da će radni zadaci biti bolje obavljeni
  • VTS je moćna i jednostavna tehnika za pomoć grupama da uče zajedno, dajući glas svima.

 

NE PROPUSTITE

Ovog meseca organizujemo interaktivni trening na temu VISUAL STORYTELLING-A, na kom ćete naučiti da vizuelno predstavite svoje IDEJE, sadržaj i teme koje PREZENTUJETE, VIZIJU vaših klijenata, kao i STRUKTURU timskih sastanaka i ciljeva.

 

 

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.