fbpx

Postoji li nešto o čemu sanjate? Neki cilj sa kojim se budite i ležete? Nešto što vas motiviše da radite sve što radite? Onaj cilj u koji ulažete svoju energiju, vreme, resurse?

Ili pak, ne znate šta biste tačno voleli u životu? Imate neke ne baš tako precizno određene stvari koje biste voleli da vidite u svojoj budućnosti, ali ne mislite često na njih? Voleli biste da postoji nešto što bi vas motivisalo da svako jutro ustajete sa odlučnošću i pozitivnom energijom?

Bilo da je postavljanje ciljeva tek pred vama ili ste neko ko je ubeđen da zna tačno šta želi, postavite sebi nekoliko fundamentalnih pitanja kada su u pitanju vaši ciljevi:

1. Da li je ovaj cilj zaista nešto što JA želim?

Nekada je zaista teško izboriti se sa okruženjem kada su u pitanju naši lični ciljevi. Osim toga što nas često nenamerno demotivišu govoreći nam da je neki cilj neostvariv i da je neke ideje nemoguće realizovati, dešava se i da nam nametnu očekivane ciljeve ispred nas. Pa tako često mislimo da svi treba da težimo sličnim ciljevima – bilo da je u pitanju cilj oko osnivanja porodice, pokretanja sopstvenog posla ili dovoljne zarade i pozicije u kompaniji.
Zbog toga, često se dešava da forsiramo sebe da ostvarimo neki cilj koji nije naš, već nametnut iz okruženja. To za posledicu ima nizak nivo motivacije i, najčešće, nizak nivo uspešnosti pri ostvarenju ciljeva. Firme propadaju jer ne postoji stvarna zainteresovanost za vođenje procesa i ljudi, veze ne uspevaju jer su isforsirane, a ljudi su nesrećni i izgubljeni.
Zato, prvo proverite da li je taj cilj nešto što VI želite ili nešto što okruženje očekuje od vas? Da li će VAS ispuniti ostvarenje tog cilja ili samo pokušavate da se dokažete?

2. Da li verujem da je ostvarenje ovog cilja MOGUĆE?

„Moj cilj je da jednog dana imam platu od nekoliko hiljada evra, ali to je moguće samo ako si kriminalac, što ja ne želim da budem.“
„Volela bih da odem na odmor, samo što je to nemoguće jer imam dvoje dece.“
Primera je mnogo i često ih možete čuti i kod sebe i u svom okruženju. Ukoliko mi ne verujemo da je moguće da ostvarimo svoj cilj, teško da će do njegovog ostvarenja ikada doći. Motivacija će biti na niskom nivou, pri prvom problemu ćemo odustati i reći: „Pa da, ovo svakako nije ni bilo realno da se desi.“
Vera u naš cilj je značajan, ako ne i najznačajniji faktor kada je u pitanju uspeh pri postizanju tih ciljeva. Stoga, ili poradite na svojim uverenjima zašto je nešto nemoguće i da li je zaista nemoguće ili – promenite cilj.

3. Šta mi ovaj cilj DUGOROČNO donosi?

Da li bi ostvarenje tog cilja zaista poboljšao kvalitet vašeg života? Da li biste bili srećniji, zdraviji, pametniji? Šta bi vam to dugoročno donelo? Da li se uklapa sa drugim ciljevima koje imate?
Nekada se dešava da naši ciljevi nisu nešto što zaista želimo već samo kratkoročni hirovi zarad nečega što smo videli u okruženju. Vidimo ljude koji su uspešni pa poželimo i mi tako nešto. Međutim, često ne vidimo sve što se „krije“ iza uspeha tih osoba. Da li smo zaista spremni da žrtvujemo neke stvari kako bismo ostvarili taj cilj?
Na ova pitanja nekada nije lako odgovoriti, ali je značajno znati odgovore na njih. Ukoliko se neki kratkoročan cilj ne uklapa sa vašim dugoročnim ciljevima, da li je zaista vredno ulagati energiju u njegovo ostvarenje?

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.