fbpx

Uspeh u prodaji je rezultat prakse i veštine. Kao što važi i za ostale veštine, veštine u prodaji se ne stiču za dan. Naprotiv, većina uspešnih prodavaca stalno radi na sebi i vodi se onim ‘vežbom do savršenstva’. Svako iskustvo vide kao priliku za razvoj.

Zato, sticanje veština vrhunskih prodavaca zahteva vreme i trud. Ovo su neke od veština koje, ukoliko se konstantno razvijaju, mogu da od dobrog prodavca naprave vrhunskog.

1. Optimizam

Čuti više puta na dan ‘ne’ od strane (potencijalnog) kupca može da bude frustrirajuće. Nažalost, u prodaji ove situacije se ne mogu izbeći. Ipak, za vrhunske prodavce ‘ne’ ne znači ujedno i kraj. Oni izvlače najbolje iz svake situacije. Sa poteškoćama se suočavaju uz pozitivan stav i uče iz njih.

2. Strasvenost

Strast u prodaji ne podrazumeva samo ‘odrađivanje’ sastanaka kako bi se ispunila kvota. Oni koji su iskreno strastveni kada je u pitanju prodaja su oni koji od prodaje uvek žele više – kao što je postizanje većih ciljeva i građenje dugoročnih odnosa.

Vrhunski prodavci znaju da je svaki deo prodajnog procesa značajan i razumeju kada treba da daju sve od sebe. Oni su strastveni i kada je u pitanju razvoj njihove karijere i razvoj njih kao prodavaca.

3. Kreativnost

Oni koji su najuspešniji u prodaji su zapravo veoma kreativni i uvek traže nova rešenja za probleme svojih klijenata. Oni će osmisliti kreativno rešenje čak i u onim situacijama kada bi većina odustala.

Odlika vrhunskih prodavaca jeste da vide stvari na drugačiji način. Razvijaju svoje analitičke sposobnosti kako bi videli rešenja i tamo gde ih drugi ne vide. Trude se da uvek daju svoj maksimum.

4. Empatičnost

Empatija i saosećajnost su preduslovi za odličnu brigu o kupcima. Empatični prodavci slušaju pažljivo šta su problemi njihovih kupaca i pružaju im priliku da izraze svoje mišljenje.

Vrhunski u prodaji se uvek trude da razumeju ljude tako što će sagledati stvari i iz njihovog ugla i neutralne perspektive, bez predrasuda.

5. Odgovornost

Vrhunski prodavci preuzimaju potpunu odgovornost za svoje aktivnosti i ne krive druge ili eksterne faktore ukoliko dođe do problema.

To znači da odgovorno pristupaju svom celokupnom poslu – uvek uz poštovanje. Preuzimaju zasluge za dobre, ali i za loše rezultate.

6. Pripremljenost

Zadiviti kupce i ubediti ih da kupe baš vaš proizvod i nije baš ‘ prosto kao pasulj’. To zahteva značajno vreme uloženo u istraživanje, samopouzdanje i veštine komunikacije.

Efektivni prodavci koriste sve raspoložive resurse i vreme kako bi kreirali personalizovane ponude i prezentacije u zavisnosti od klijenta kom se obraćaju.

Oni nemaju istu priču koju ‘vrte’ o svojim proizvodima ili uslugama već kroz konverzaciju komuniciraju vrednosti.

7. Modernost

Najuspešniji prodavci su uvek ‘ispred svog vremena’ i to sa razlogom – oni ulažu svoje vreme u edukaciju.

Redovno prate sve trendove na tržištu, nove proizvode i tehnologiju, kao i aktivnosti konkurencije.

Takođe, vrhunski prodavci koriste i moderne prodajne alate koji im mogu pomoći da budu još bolji.

8. Angažovanost

Vrhunski prodavci su stalno angažovani na svom poslu i poštuju kompaniju čiji su deo. Vole svoj posao i ljude sa kojima rade. Upravo zbog toga, oni veruju u proizvod koji prodaju i osećaju se motivisano.

S druge strane, njihove organizacije, isto tako, ulažu u njih što dodatno doprinosi njihovim rezultatima. Vrhunski prodavci aktivno učestvuju u trening programima, uče od svojih lidera i koriste resurse koji su im na raspolaganju za učenje i usavršavanje.

9. Orijentisanost ka cilju

Sposobnost da postave (i ostvare), kako lične, tako i profesionalne ciljeve, definitivno je odlika uspešnih prodavaca. Oni znaju uvek šta tačno žele da ostvare (i kada), tako da uvek kreiraju planove koji su u skladu sa tim ciljevima.

Ovo podrazumeva fokus i ambiciju. To znači da vrhunski prodavci treba da budu izuzetno uporni i vredni.

Oni postavljaju ciljeve koji im pomažu da se ostvare i lično i profesionalno. Imaju svoje dugoročne ciljeve koji zahtevaju strpljenje, ali i trud.

10. Komunikativnost

Vrhunski prodavci znaju kako da rade sa različitim tipovima ljudi. Znaju da će uvek biti onih manje i više teških ljudi sa kojima će morati da rade.

Ipak, ne predaju se, već kontaktiraju čak i one koji koji su im u prošlošlosti rekli ‘ne’, a takođe će održavati odnose i sa onima kojima su već prodali nešto.

Oni razumeju značaj izgradnje poverenja i osećaja sigurnosti kod kupaca. Takođe, svesni su da ovo zahteva vreme i posvećeni su tome.

 

Naravno, niko se ne rađa sa ovim osobinama, nego se one vremenom razvijaju i stiču. Stoga, ukoliko želite da postanete vrhunski prodavac, ovo su segmenti na koje biste trebali da se fokusirate. 🙂

Tekst je preuzet sa: www.saleshacker.com

Pogledajte i:

 

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.