fbpx

Nedavna istraživanja pokazuju da su uspešnije one organizacije koje daju autonomiju svojim zaposlenima, prihvataju samoorganizaciju kao temelj i stvaraju okruženje u kom mogu steći istinski angažman zaposlenih. Međutim, uprkos ovim istraživanjima, rezultati istraživanja zaposlenih u raznim organizacijama širom sveta i dalje pokazuju da se oni i dalje osećaju demotivisano, navodeći da je tradicionalni stil upravljanja jedan od glavnih uzroka nezadovoljstva.

Izvor: MDA Training

Ne menjamo se još od industrijske revolucije

Najveća prepreka za usvajanje novog pristupa radu u organizacijama je način na koji razmišljamo i koji datira još iz vremena industrijske revolucije. Tokom industrijske revolucije, pojavio se stil upravljanja, koji se popularno naziva command-and-control, a čije je linearno razmišljanje i danas prisutno u organizacijama sa tendencijom prema efikasnošću i eksploatacijom radnog modela – gde kreativnost, inovativnost i inicijativa nisu poželjni. Na ovaj način, organizacije možemo posmatrati kao mašine koje su izgrađene za efikasnost i disciplinu.

Način razmišljanja je: Hijerarhije, procesi i kontrole su neophodni za održavanje organizacije u skladu i, ako je reč o dobro podmazanoj mašini, sigurno će se pojaviti pravi rezultati.

 

Postojalo je vreme i mesto kad je ovakav stil menadžmenta bio prikladan i davao rezultate, međutim, on u potpunosti ne odgovara modernim profesijama koje podrazumevaju kreativnost i inovativnost.

Guru menadžmenta, P. Drucker je osmislio izraz – knowledge worker – koji nam govori da ljudi daju vrednost organizaciji sa svojim znanjem. Ako na to naslonimo frazu – Knowledge is power – tada možemo slobodno reći da je prava „moć“ u rukama zaposlenih, a ne onih koji vode organizacije.

Drugim rečima, pitanje je koja je uloga menadžmenta u savremenim organizacijama, u savremenom okruženju?

Očigledno je da je došlo vreme za novu menadžment paradigmu koja može udovoljiti\odgovoriti današnjim zahtevima.

Paradigmu koja podrazumeva da je potrebno organizaciju (timove) posmatrati kao celinu i da dobar menadžment znači brigu o sistemu (celini), umesto da manipulišemo ljudima.

 

 

Ovakav pristup menadžmentu nam donosi istinsko angažovanje zaposlenih koje treba da bude jedno od glavnih odgovornosti menadžmenta; u suprotnom, organizacija ne uspeva da generiše vrednost.

Šta podrazumeva nova paradigma menadžmenta?

Management 3.0 je metaforički odabrano ime za novu menadžment paradigmu koja sa sobom donosi odgovor na to kako je potrebno pristupiti menadžmentu u savremenom okruženju. Na Management 3.0 dvodnevnoj radionici imate priliku da čujete više o novom načinu liderstva i menadžmenta, da naučite (i isprobate) konkretne alate koje možete odmah da iskoristite u radu, kao i da razmenite iskustva sa onima koji se suočavaju sa istim ili sličnim izazovima.

Više o Management 3.0 Foundation Workshop događaju možete pronaći OVDE.

Autor teksta:

Vladimir Kelava ima više od 10 godina radnog iskustva, od toga 7 godina u Agile okruženju. Poseduje software development technical background, četiri godina iskustva u ulozi Scrum Mastera, tri godine iskustva kao Team Lead i dve godine primene Management 3.0 alata i mindset-a. Od 2019. zvaničan predavač u okviru Management 3.0 organizacije. Danas radi u Schneider Electric DMS NS kompaniji na poziciji Agile Coach-a.

 

 

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.