fbpx

Zamislite da imate klijenta koji od vas traži da izvršite određenu uslugu.

Zarad ilustracije, neka to bude da se okreči jedan stan. Površina je 55m2, nameštaj je unutra te ga treba pomeriti, i pored krečenja uglavnom u beloj boji, potrebno je i da se prefarbaju radijatori i 5 komada vrata, takođe u beloj boji.

Sada ćemo proći par scenarija kako ovo može da se odvija:

Scenario #1

Kupite boje, trake za zaštitu i folije. Postavite sve, nameštaj pomerite u stranu i okrečite i ofarbate.

Procedura za ovaj deo je: Primetite šta sve treba da se uradi, napravite redosled i radite.

Ovde imamo najbolju praksu koja daje rezultat.

Ceo posao je trajao do 3 dana.

Scenario #2

Kupujete boju, i vlasnik je još kada ste dogovarali posao rekao da želi ipak da jedna soba bude u nijansi sive, vodoperive boje. Takođe, to je boja sa kojom do sada niste radili te se morate konsultovati ili pozvati kolegu da uradi ovaj deo.

Procedura za ovaj deo je: Razmislite, analizirate (ili angažujete eksperta) kako ćete uraditi i onda krenete na posao.

Ovde je rešenje da iskoristimo jednu dobru praksu.

Ceo posao traje takođe oko 3 dana.

Scenario #3

Dešava se da krećete sa radovima i sada jedan kolega sa kojim radite vam saopštava da prvo treba da se radi gletovanje, dok drugi pak kaže da treba sve prvo preći prajmerom jer je stara zgrada i krečeno je više puta. Vi se ipak zalažete da se krene odmah sa krečenjem.

Procedura je da: Usled mnogobrojnih ideja i kompleksnosti radova: testirate na jednom zidu šta ćete prvo, vidite šta radi i onda to dalje primenjujete.

Ovde kao rešenje koristimo praksu u nastajanju.

Ceo posao traje oko 3 dana.

Scenario #4

Krećete sa radovima i ipak počne da otpada zid. Jedan kolega se javio da ne može doći jer se ne oseća najbolje. Boja koju ste kupili je nažalost pokvarena. Zvoni vam telefon i vlasnik kaže da ipak većina zidova bude krem boje tj. da koristite toner.

Procedura koja se ovde postavlja je: Prvo da se sve stabilizuje, zatim da se vidi šta i kako će da se radi.

Rešenje je nova praksa.

Ceo posao traje malo duže od 3 dana.

Jedna te ista situacija može imati više scenarija. Ovo je primer kako možemo iskoristiti CYNEFIN framework da bismo izabrali najbolji pristup.

Kada radimo sa ljudima, na projektima i uopšte u životu, često koristimo rešenja koja nisu odgovarajuća situaciji u kojoj smo se našli i samim tim i rezultat nije odgovarajući.

CYNEFIN je sense making framework tj. način kako gledamo na situaciju i za svakoga od nas on nosi drugačiju sliku tj. jedna te ista situacija za svakoga od nas može da se posmatra kroz 4 domena.

cynefin model

Cynefin okvir nam pomaže da odredimo operativni kontekst koji preovlađuje kako bi mogli da donesemo odgovarajuće izbore.

JEDNOSTAVNI KONTEKSTI

Jednostavne kontekste karakterišu stabilnost i jasne uzročno-posledične veze koje su lako uočljive. Često je pravi odgovor sam po sebi očigledan i nesporan. Oblasti koje su malo podložne promenama, kao što su problemi sa obradom i ispunjavanjem porudžbina, obično spadaju ovde.

REŠENJE:

 1. RAZUMETI – procena činjenica
 2. KATEGORISATI
 3. ODGOVORITI – kroz ustaljenu (dobru) praksu

KOMPLIKOVANI KONTEKSTI

Komplikovani konteksti, za razliku od jednostavnih, mogu sadržati više tačnih odgovora, i iako postoji jasna veza između uzroka i posledice, ne mogu svi to da vide.

Dok u jednostavnom kontekstu mi vidimo, kategorišemo i reagujemo na situaciju, u komplikovanom kontekstu moramo da vidimo, analiziramo i reagujemo.

Ovaj pristup nije lak i često zahteva stručnost: Mi znamo da nam nešto fali ako nas boli stomak i opet moramo otići kod lekara da bi nam kao stručno lice rekao šta je tačno problem.

REŠENJE:

 1. RAZUMETI
 2. ANALIZIRATI
 3. ODGOVORTI- Najbolja praksa

KOMPLEKSNI KONTEKSTI

U komplikovanom kontekstu postoji bar jedan tačan odgovor. Međutim, u kompleksnom (složenom) kontekstu, pravi odgovori se ne mogu pronaći.

Većina situacija u kompanijama je složena jer stalne promene čine da je nemoguće predvideti svaki segment. Možemo samo da učimo iz iskustava i da pravimo prakse koje nastaju direktnim eksperimentisanjem.

U ovom domenu možemo razumeti zašto se stvari dešavaju, samo retrospektivno.

REŠENJE:

 1. PROBATI
 2. RAZUMETI
 3. ODGOVORITI –  prakse u nastajanju (EMERGING PRACTICE)

HAOTIČNI KONTEKSTI

Kod haotičnog konteksta promene su toliko svakodnevne i brze da je nemoguće utvrditi šta je uzrok a šta posledica. Ovde se nameće prvo stabilizacija svih dešavanja pa tek onda rad na određenom segmentu.

Rešenje:

 1. DELOVATI – stabilizovati
 2. RAZUMETI
 3. ODGOVOR – Nova rešenja (praksa – NOVEL PRACTICE)

 

Kompanije se danas najčešće nalaze u kompleksnom domenu. I u isto vreme koriste rešenja (tj. prakse) iz komplikovanog ili jednostavnog domena tj. SVE ONO ŠTO IM JE POZNATO.

Ne želimo da eksperimentišemo i da se menjamo i zato uspeh izostaje.

Pristup ljudima, projektima, kao i bilo kom segmentu u životu bismo trebali da gledamo kroz prizmu ovog modela i da biramo rešenja koja će dati najoptimalnije rezultate.

Za ovo je potrebna hrabrost i želja za eksperimentisanjem.

Zato, koristite ovaj model da biste isplanirali sledeći korak tj. način kako ćete nastupiti sa svojim timom, projektom ili najobičnijom selidbom.

Na dvodnevnom treningu Management 3.0 detaljnije ćemo se baviti ovim modelom i njegovom primenom u liderstvu. Saznajte OVDE više o ovom treningu.

Pročitaj i:

Kako da izgradiš poverenje u timu?

LIDERSTVO: Saveti za eksperte koji su unapređeni na lidersku poziciju

Ovo je najčešća greška koju TIM LIDERI prave

 

 

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.