fbpx

Sprovedeno je istraživanje u toku kog je učesnicima dato da pročitaju kraći tekst i nakon toga odgovaraju na pitanja koja se odnose na to koliko su razumeli pročitano. Oni koji su bili prekidani dok su čitali tekst imali su čak 20% lošije rezultate od onih koji nisu bili uznemiravani.

Kakve to veze ima sa nama? U proseku prekidamo svoj posao na svakih 11 minuta iz različitih razloga, međutim, podatak koji još više šokira jeste da nam je potrebno oko 25 minuta da se ponovo vratimo u isti tok rada.

Koje su to distrakcije koje smanjuju našu produktivnost na poslu?

1. E-mailovi

U proseku, proverimo naš e-mail inbox 36 puta u toku jednog sata! Veliki broj e-mailova nam stiže u toku jednog dana, neki nas uznemire, na neke moramo odmah da odgovorimo. Ukoliko se po ceo dan bavimo raznoraznim porukama koje nam stižu, to može da smanji naš IQ kao da nismo spavali celu noć. Stoga, odvojite vreme u toku radnog dana kada ćete se baviti e-mailovima, ne dozvolite sebi da konstatno prekidate posao kojim se trenutno bavite kako biste odgovarali na njih jer će to samo smanjiti vašu produktivnost.

2. Društvene mreže

Očekivano je da će se naći na ovoj listi. Smart telefoni, društvene mreže, tableti i slično su prvenstveno kreirani kako bi povećali našu produktivnost i olakšali našu komunikaciju. Ipak, danas su prerasli u velike distraktore koji nas ometaju u obavljanju svakodnevnog posla. Naša zavisnost od njih će se najlakše ogledati u njihovom odsustvu – ako nam se telefon pokvari, ako nam nestane internet konekcije – većina će biti u stanju stresa razmišljajući o tome kakve im sve poruke i obaveštenja mogu stići dok su offline. Zato, sledeći put kada kažete sebi „Samo da bacim pogled na facebook/instagram/viber“, setite se koliki će to negativni uticaj imati na vašu sposobnost da brzo i efikasnost uradite trenutne zadatke.

3. Hitni zadaci i poslovi

Često ćete naići u oglasima za posao da se traži osoba koja je sposobna za multitasking i ona koja spremna da se bavi sa više poslova u isto vreme. Međutim, koliko je to zaista dobro? Više puta smo pisali o tome koliko „čuveni“ multitasking negativno utiče na naš mozak i čak produžava potrebno vreme da se obavi neki zadatak. Stoga je preporuka kada imate više zadataka koje morate da obavite odmah, napravite prioritetizaciju i krenite redom jedan po jedan i na taj način ćete zagarantovano biti efikasniji.

Sigurno se sada pitate: Kako onda izbeći ovo?

Ono što možete da primenite jeste takozvano Pravilo 20 sekundi. Istraživanja su pokazala da 20 sekundi može značajno da utiče na našu promenu ponašanja. Kako to funkcioniše? Ukoliko je potrebno više od 20 sekundi da uradiš nešto (npr. proveriš društvene mreže), veća je verovatnoća da ga nećeš odmah uraditi. Male stvari čine razliku. 😉 Kada radite nešto bitno, pomerite svoj telefon tako da vam treba više od 20 sekundi da dođete do njega. Ili pak, organizujte svoj telefon ili laptop tako da vam treba više od 20 sekundi da dođete do neke od aplikacija društvenih mreža. Na taj način nećete dozvoliti sebi da distrakcije upravljaju vama.

Da li postoji nešto zbog čega vredi praviti pauze?

Verovali ili ne, postoji! A to je – voda! Novo istraživanje pokazalo je da mozak ne može normalno funkcionirati ako ste dehidrirali, što dovodi do slabije produktivnosti. Zato, pravite pauze kako biste popili po nekoliko gutljaja vode i držite čašu ili flašu vode pored sebe kad god je to moguće. Pored toga što će vam obezbediti bolju produktivnost i bolje pamćenje, voda ima pozitivna dejstva i na vaš celokupan organizam.

Da li vam je bilo koristan ovaj tekst? Pročitajte i…

Kako da poboljšate odnose sa kolegama? LINK
Jednostavni saveti za povećanje produktivnosti LINK
7 iznenađujućih činjenica o komunikaciji LINK

Prijavite se za naš newsletter

Svakog ponedeljka u vašem inboksu korisni saveti i informacije na različite teme ličnog i profesionalnog razvoja.